BABYMAT

Kommentera
Recept på ALVAS FAVORITER!
 
Som uppföljning på förra bloggposten tänkte jag dela några recept på babymat! Hoppas ni är sugna på det! Dom är testade och godkända av en kräsen bebis så de borde alltså vara goda, ha ha! Alva är så söt, när hon tycker att någonting är gott så "pratar" hon medans hon äter <3 Hon säger nom nom nom nom hela tiden, hur gulligt!?
 
Klar första plats är vegetarisk lasagne! Det är verkligen Alvas älsklingsrätt! Men fiskgryta och rotfrukter med svamp och timjan är också två favoriter just nu. Andra vardagsrätter som är vanligt förekommande som barnpuré här hemma är torsk med äggsås, broccoligratäng, spagetti bolognese eller korv med rotmos. Delar med mig av recepten till Alvas tre favoriter här nedan!
 
Vego lasagne
Lasagneplattor 3-4 st
1/2 burk finkrossade tomater
1/2 dl röda linser
1 dl vatten
1 liten riven morot
1 msk finhackad gul lök
6 st hackade körsbärstomater 
1-2 tsk finhackad färsk basilika
Lite torkad oregano
1 msk osaltat smör
1 msk vetemjöl
1.5-2dl grädde
Lite kryddpeppar 
1 dl riven Gouda ost (har låg salthalt)
 
Fräs grönsakerna lite lätt i smör el rapsolja. Tillsätt vatten, krossade tomater, linser och örter. Småkoka tills linserna börjar mjukna (5-10min). Gör bechamel sås genom att smälta smöret i en liten kastrull, vispa ner mjölet och slå på grädde, smaka av med kryddpeppar. Jag gör lasagnen i en ugnsfast matlåda i glas, det är perfekt storlek och rymmer precis en hel lasagneplatta. Varva tomatsåsen med lasagneplattor 3-4 lager. Häll rikligt med bechamelsås på översta lagret och avsluta med riven ost. Grädda i ugn enligt lasagne-förpackningen (brukar vara 30-40 min). Låt svalna lite och mixa sedan till barnpuré, tillsätt extra olja, och vatten om du tycker det behövs.
 
Fiskgryta
1/2 laxfilé
1/2 torskfilé 
1 msk skalade räkor
1 msk finhackad purjolök 
1 msk finhackad fänkål 
1 msk riven morot
1 finhackad tomat
1 hackad potatis
1-2 tsk dill
1-2 tsk persilja
Lite lite vit el svartpeppar
2 msk grädde el mjölk
Osaltat smör och rapsolja
 
Koka potatisen i en liten kastrull med vatten. När den börjar bli klar, ha i fisken och koka bara nån minut till. Häll av vattnet. Fräs grönsakerna mjuka i olja el smör. Blanda ner med potatis och fisk, tillsätt extra smör och rapsolja. Ha i räkorna och smaka av med peppar, persilja, dill och grädde. Mosa el mixa till puré. 
 
Rotfrukter med svamp och timjan
1 msk hackad rotselleri 
1 msk hackad morot
1/2 dl hackad palsternacka
1/2 dl hackad potatis
1/2 dl hackad svamp 
(tex kantareller el skogschampinjoner)
1/2 dl quornbitar (el kött grytbitar)
1/2-1 msk färsk timjan
Lite lite svartpeppar 
Osaltat smör och rapsolja
 
Koka rotfrukterna i en liten kastrull. Fräs svamp, timjan och quorn/kött i lite olja. Smaka av med lite peppar. När det är klart, slå på lite vatten och låt koka upp så att ev stekyta försvinner och så det blir som buljong/skysås. Häll av rotfrukterna och blanda med svampröra, extra smör och olja. Mixa till puré.
 
Jag fördelar purén i lagom stora portioner och fryser ner i små ugnssäkra glas skålar.