VÅRA SOVRUTINER

Kommentera

(null)

Hej på er! Lillan är extremt mammig och krävande just nu. Fas 7? Vill bara vara i famnen hela tiden, så fort jag sätter ner henne kryper hon efter mig och gråter "mamma mamma mamma". Så bärsjalen har fått åka fram igen och som ni förstår mest bara massa mys och gos hela dagarna just nu. 

Kommer ni ihåg att jag skrev ett inlägg om Lillans sömn för ett tag sen? Tänkte att jag skulle posta lite uppdatering! Läggningen går mycket bättre nu och hon sover även bättre om nätterna. Fått jätte mycket fina bra tips från er och vi har provat oss fram lite och har nu hittat rutiner vi tycker funkar bra för oss och Alva. Nu kan vi bara lägga henne i sängen om kvällen och gå ut från rummet och hon somnar själv! Heelt fantastiskt! <3

Det har liksom aldrig varit aktuellt för oss tidigare att börja lära henne somna själv eftersom hon varit så ledsen. Under skrik-perioden var det ett evigt vaggande i famnen, vi hann liksom inte ens komma till själva nattningen (alltså lägga henne i sängen) innan hon redan var hysterisk och oftast somna hon bara om man vaggade henne i famnen och hade hårtorken på samtidigt (the magic hairdryer, ha ha, sån grej, tänk att hårtorken av alla knep i världen skulle vara det enda som funka, så skönt att vi kunnat sluta med den!) Men det har ändå kunnat ta över timmen.

(null)
Hon sover i en sån här söt sovpåse, filt och täcke sparkar hon bara av sig. Och extra högt och tjockt själskydd för hon kryper omkring i sömnen så det behövs:)

Vad har vi gjort då? Första steget har varit att sluta ge henne mat i sängen. Vi gav henne alltid nedanför sängen precis innan läggning istället. Sen har det fått gå i små steg, det här att låta henne ligga själv i sängen och inte bli vaggad. Först börja vi med att sluta vagga henne i famnen strax innan hon somna. Nästa steg, efter att låtit första steget landa, prova vi lägga ner henne direkt efter matning. 

Det här med att låta henne ligga och skrika i några nätter och sen hoppas att hon ska ha lärt sig är inte vår grej. Alltså jag klarar inte av det och dessutom har hon redan behövt vara ledsen så mycket redan och jag känner att varken hon eller vi behöver mer av det. Det har varit några nätter med ett evigt upp och ner ur sängen vid nattning men sen tillslut en dag så bara somna hon direkt vi la ner henne. 

Tidigare berättat för er att jag fört mat-och sov dagbok för Alva. Är nu klar med den och har hittat hennes mest naturliga rytm som vi nu följer så noga det går, viss flexibilitet måste man ha såklart ha beroende på hennes dagsform, hur länge hon sover, vilka aktiviteter vi är på osv. Men vi försöker hålla på hennes rutiner när vi kan, såhär ser vårt schema ut:

05.30
Vaknar
får en flaska ersättning 
(har man tur somnar hon om och sover 1-2h till, men oftast inte, 05.30 verkar vara hennes morgonklocka oavsett när vi lägger henne på kvällen)
07.00
Grötfrukost
10.00
Naptime
(får en flaska ersättning strax innan, sover 1-2h)
12.00
Lunch
14.00
Naptime
(samma rutin, får en flaska ersättning strax innan, sover 30min-1h)
16.30
Middag
(den här stunden är vår kvalitétstid hela familjen, P kommer hem från jobbet och vi äter middag tillsammans)
18.30
Läggdags
(får en flaska välling strax innan)

Jag är verkligen så nöjd att vi äntligen har fått till rutiner! Både jag och Alva mår så mycket bättre av det. Det svåra är att hålla kvar rutinerna när hon går in i nya faser dock.... Allt jobb är som bortblåst! Det känns så hopplöst ibland men antar att man bara får finna sig i det och ta det för vad det är. Just nu är vi nog påväg in i fas 7 skulle jag tro. Förutom att hon vill ha extra mycket närhet så äter hon dåligt igen, hon är trött och lättirriterad, och helt ur rutinerna tyvärr. Men förhoppningsvis kan vi hitta tillbaka när fasen är över.