BABY UPDATE, 7-8 MÅN

Kommentera

 

 

 

7 mån

Vikt: 8000g

Längd: 69 cm

 

8 mån

Vikt: 8500g

Längd: 71 cm

 

Det har verkligen varit intensiva månader och det har hänt så mycket med Alvas utveckling. 7-8 mån har både varit supermysigt och supersjobbigt, med massa skratt och mys men med tandsprickning, separationsångest och första trotsen.

 

Fysiska utvecklingen: Från sitta till krypa till gå! Alva satte sig upp själv första gången när hon var 7 mån och 1 vecka. En vecka senare kunde hon krypa! Alla säger att när det väl händer så händer det snabbt, men jag kunde verkligen inte förstå det innan men nu gör jag! Hon är överallt! Och ser allt! Plötsligt vart det väldigt aktiva dagar här hemma, om man trodde man var upptagen som mamma innan så var det ingenting mot nu! Ha ha! Utvecklingen har verkligen gått superfort sen hon börja krypa! Efter bara ytterligare en vecka kunde hon ställa sig på knäna och drar sig upp till stående vid soffbordet eller soffan och nu (sedan 8 mån 3 v) går hon själv med gå-vagnen! Så på bara 6 veckor har hon gått från sitta till krypa till gå. Helt galet! Får panik över hur fort allt går…. 

 

Vid 7 mån provade vi att byta till sittvagnen, det gick inte att ha henne i liggdelen längre, hon vägrar ligga där och hon var påväg att krypa ur. Det är mycket roligare att kunna vara med och se allt som händer. Vid 8 mån börjar pincett-greppet att komma och hon plockar små föremål med tumme och pekfinger. 

 

Tandsprickning, japp det är dags för tänder. Två nedtill hade hon redan och dom kom fram ganska smärtfritt. Men när det var dags för första framtanden upptill fick hon väldigt besvärligt. Hög feber under ett dygn, jätteont och var ledsen i stort sett hela tiden, kunde inte äta, var lättirriterad osv. Riktigt jobbigt. Nu har hon fyra tänder, 3 nedtill och 1 upptill. 

 

 

Mentala utvecklingen: Den första förändringen vi märkte när hon blev 7 mån var att hon blev väldigt ledsen och upprörd så fort hon inte såg nån av oss. Hon hade helt enkelt nu förstått att mamma och pappa kan försvinna och det var såklart superläskigt innan hon lärde sig att vi kommer tillbaka. Hon vart verkligen supersuper ledsen. Var tvungen att ha med mig henne överallt när jag förflyttade mig i lägenheten, till och med till toaletten när jag var hemma själv, så numera är Alva väldigt familjär med att se mamma kissa (nr 2 fick vänta tills hon sov middag, det är förvisso mitt eget barn men där drog jag gränsen, ha ha) 

 

Hon älskar att prata och pratar mest hela tiden. Mest dadada och olika bebis-ramsor men även några enstaka ord som mamma, pappa, titta, nej och oj. Och BömBöm, av nån anledning kallar hon pappa P för BömBöm :) Det är så gulligt, jag dör! hihi:) Han tillrättavisar henne och säger, nej pappa. Hon tittar på honom och säger paaa för att sen snabbt byta till BömBöm! Och så ler hon :) Skruttunge <3

 

Hon kan gapskratta åt nysningar och andra sånna vardagliga saker. Man kan verkligen busa och leka med henne nu, på ett mycket mer medvetet sätt än tidigare. Nu förstår hon vad som är lek och hon tar själv initiativ till olika lekar eller aktiviteter. 

 

Vid 8 mån kommer hon fram till en bara för att gosa en stund eller kramas <3 Såå himla mysigt! Skulle kunna pussa sönder henne <3 Och hon gillar att härmas, t.e.x om man hoppar försöker hon också hoppa och står och gungar på bena, eller klappar händerna när hon ser andra göra det.

 

Nu kom också första ”trotsen”, verkligen vägrade allt. Hon ville bara bestämma själv och INTE göra som mamma och pappa ville, antar att hon kommit på att hon har en egen vilja. Det är ett stort och viktigt steg i utveckligen men rätt jobbigt för mamma och pappa, ha ha ha. Hon skrek rakt ut när man skulle byta blöja el klä på henne, vägrade att äta (till och med flaskan ibland) osv. Men nu när trotset är över äter hon (äntligen!)  tre mål mat om dagen utan protest.

 

Övrigt: Hon älskar att stå och gå och vill öva på det helst hela tiden. Hon provar gärna själv (ibland går det inte så bra och slutar med blåmärke). Favorit leksaker är kulram, saker som låter eller skallrar och  vardagliga saker som smycken, pappas gylf (blixtlåset) och mammas glasögon. Och gulligast av allt, hon har lärt sig göra pussmun, alltså så jädra gulligt! <3