SÅ FICK VI HENNE ATT BÖRJA ÄTA

En kommentar
 
4 månader efter första smakportionen äter hon nu 3 mål mat om dagen! Det har tagit tid att få Alva att tycka om vanlig mat, här kommer nu ett inlägg om hur vi gjorde för att få henne att börja äta!
 
Det är lätt att som förälder bli ledsen, orolig eller frustrerad när ens barn inte gör "som förväntat" eller som "rekommenderas". Den svenska rekommendationen är att börja med smakportioner från 4 mån, introducera hela portioner mat från 6 mån och vid 8 mån ska de helst äta 3 mål vanlig mat om dagen. Alla barn är olika, en del barn älskar mat direkt och stoppar vad som helst i munnen, andra är mer skeptiska eller saknar helt enkelt intresset av mat och vill vänta. Alva har inte varit speciellt intresserad av mat, mest har hon vägrat öppna munnen när man erbjudit henne nått, ibland har hon smakat men spottat ut och gjort kräkreflex. Jag har inte velat puschat henne, vill absolut inte tvinga i henne om hon inte vill, ändå jag har varit jätte frustrerad, och även orolig, över att hon ätit så dåligt. Samtidigt, det är viktigt för mig att våga låta henne ta saker i sin egen takt. Så länge hon håller sin viktkurva och verkar glad och pigg så finns egentligen ingen anledning till oro. 
 
De första smakportionerna fick hon genom att få slicka och smaka lite mat från vårt finger. Vi har också haft olika tuggnappar där vi lagt i en liten bit frukt eller grönsak som hon fått smaka och tugga på. Från 5 mån har hon fått suttit med vid matbordet i barnstolen, till en början en gång per dag sen två osv. Vi lät henne få egen mat introducerad på olika sätt för att se vilket som passar henne bäst, plocka små mjuka bitar själv, bli matad, äta själv, tugg-napp osv. De första smakerna som hon visade att hon tyckte om var så småningom gurka och melon, helst att få det som en bit att hålla i och suga på. 
 
Eftersom hon inte visade nått intresse för mat så kändes det viktigt att visa henne att äta och mat är något roligt, vardagligt och naturligt. Vi har därför försökt göra matstunden till en lek, t.ex lekt att skeden är en bil som ska åka in i munnen, fingret med lite mat på är en mask som kommer krypandes osv. Vi har fortsatt erbjudit henne mat varje dag även fast hon inte varit intresserad. En dag kommer det släppa! Man får försöka ha tålamod och fortsätta förmedla till sitt barn att det här är en rolig och mysig familjestund tillsammans. Barn gör inte som vi säger, dom gör som vi gör. Tillslut kommer hon upptäcka att här vid matbordet äter mamma och pappa mat varje dag och det ska jag också göra.
 
Hon har alltid varit skeptisk till att stoppa nått nytt i munnen om inte mamma el pappa provar först och säkerställer att det är okej och ingenting konstigt, ha ha <3 Hon har fått kladdat och petat tills hon plötsligt en dag öppna munnen, böjde sig mot skeden och äntligen faktiskt ville ha! När det började lossna ville hon ibland smaka några skedar och var sen nöjd så. Men ibland fortsatte hon att inte ens öppna munnen, hon kniper igen och ruskar på huvudet. För att kunna mata henne har vi distraherat henne med att ha en egen sked i ena handen och ett smörgåsrån eller majskrok i den andra handen, då  kan man liksom "lura" i henne skeden med mat. Har också märkt att det går lättare om hon får skölja ner maten med vatten ett par gånger under måltiden, då äter hon lite mer än annars. Hon har en pipmugg som vi hjälper henne dricka själv ur när hon vill ha.
 
 
Morgongröt som första riktiga måltid! (en liten sked till Alva och en matningssked till mamma, hihi) Första måltiden som hon börja äta en gång per dag var baby-gröt, det fick hon som första måltid när hon vakna, alltså som frukost :) Jag gör min egen järnbekrikade havregröt, tänkte dela mitt recept! Observera att den ej är vego! Vill man göra vego så ta bort palten och tillsätter blötlagda torkade aprikoser efter kokning istället, det innehåller mycket järn (jag kör ofta med både och) !
 
Jag varierar smakerna och serverar med hemmagjord fruktpuré (100% frukt) Idag blev det hallongröt med äppelmos. En annan favorit är blåbärsgröt med päronmos eller banangröt med aprikospuré. 
 
Babygröt
Mixa finkornigt:
1/2 dl fiberhavregryn 
1 msk smulat paltbröd 
Tillsätt:
1/2 havremjöl
 
(Förvara i burk torrt)
 
Koka gröten med vatten, (låt koka några minuter så havren sväller ordentligt) till önskad konsistens. Alva gillar sin gröt ganska blöt, alltså inte för tjock, så jag blandar ungefär 1 dl grötpulver med 3 dl vatten. Det är också därför jag blandar havremjöl i min för att få lite lenare konsistens, tycker din bebis om lite mer "crunch" så byt mjölet mot mixade vanliga havregryn. Tillsätt 1 tsk ekologisk rapsolja per portion. (Strö i lite lite vetemjöl om du vill introducera gluten). Mixa el mosa frukt el bär och blanda i som smaksättare. Jag tillsätter 1 msk mosad frukt/bär och 1 msk puré per dl gröt, då blir det ungefär 2/3 gröt och 1/3 frukt, vilket jag tycker är en lagom kombo.
 
 
En ”normal” portion för en bebis på 6 mån är 1 dl (ca 140g) och 1,5-2dl (ca 240g) för 8 mån. Alla barn är såklart olika och en del vill ha mer andra mindre. Alva kom igång sent med sitt matintresse och äter än så länge 1/2 dl per gång, 3 ggr om dagen- frukost, lunch, middag, hon är 9 mån. (Men som sagt, så länge hon är glad och pigg och följer sin viktkurva är det helt okej.) Hon äter fortfarande 3-4 flaskor bröstmjölksersättning per dag (á 210 ml), och en flaska välling innan nattning.
 
1 Anonym:

skriven

Ops! Ser att jag missat, det ska alltså vara 1/2 DL havremjöl!/Lina