SVAR OM ALVAS KOST

Kommentera
 
Ska Alva bli vegetarian? Får hon inte äta kött? Hur tänker vi kring baby-mat?
Här kommer svaren ni väntat på!
 
Ska Alva bli vegetarian?
Eftersom jag valt bort kött från min kost så skulle jag bara bli glad om Alva också gjorde det. Men nej, hon får äta kött! (och jag tillagar det ibland). Att välja kött el vego får bli hennes eget val. Samtidigt tänker ju jag att om man inte ska ”tvinga på” vego-kost på sitt barn är det nån skillnad mot att ”tvinga-på” kött-kost? Alltså, val som val, right? Bara för att normen och traditionen i Sverige varit att äta kött? Hmm, nej, ”same same” anser jag. Men som sagt valet blir hennes eget, tills dess får hon äta en varierad kost.  
 
Burkmat el hemlagat?
Har lustläst innehållsförteckningarna på dom färdiga barnmatsburkarna, (typiskt mig ha ha ha) och många verkar helt okej, men jag lagar min egen babymat. Alltså jag älskar faktiskt att laga babymat! Sen Alva börja äta ordentligt är det så roligt att göra babymat! (nu när man slipper frysa ner bara micro-mini-portioner) Förutom att det är roligt så tycker jag det känns bra att göra min egen mat till Alva, jag vet med säkerhet vilka råvaror som är i och jag kan variera som jag vill för att säkerställa att hon får en bra kost med allt hon behöver. Men jag tänker absolut inte va nån predik-morsa nu! Alla föräldrar gör det som passar dom bäst! Hatar man att laga mat, finns inte tid? Asså köp färdigt, who cares!? 
 
 
 
 
Hur gör jag min barnmat?
Jag gör det oftast enkelt för mig och gör till Alva av det som vi själva ska äta. Som här på bilden, här har jag plockat åt sidan lite råvaror (från det som skulle bli vår vegetariska chili con carne) paprika, morot, tomat, qournfärs, några bönor, persilja, oregano och pyttelite spiskummin. Fräser på det lite lätt och låter det koka mjukt i vatten och tomaterna. Sen ner i mixen med rapsolja och kokt potatis istället för ris. Jag vill att varje puré ska innehålla 1/3 grönt, 1/3 protein och 1/3 kolhydrater. Jag gör såhär med att använda av det vi själva ska äta också för att jag vill att hon ska bli van med smakerna här hemma, så att när hon blir större och ska börja äta av våran mat så ska hon redan känna igen det. Då vet hon tex. hur mammas chili con carne, el lasagne, smakar och vet att det är gott. Det känns viktigt för mig att lära henne uppskatta och tycka om vår hemlagade vardagsmat.
 
Vad får Alva äta och inte? Får hon kött?
Jag följer såklart livsmedelsverkets rekommendation och ger inte sånt som de avråder från. Det är tex. fisksorter med för höga toxhalter el grönsaker med nitrat. (Kolla deras hemsida om du vill veta mer.) Men jag ger henne heller inte ris el kyckling. Inte förrän hon är lite större. Ris innehåller nämligen tungmetaller och kyckling (även svensk kyckling!) innehåller tillväxthormoner, därför vill jag inte ge henne det. P äter förvisso kött ibland men annars äter vi bara vegetariskt här hemma, och fisk ibland. Vi försöker båda göra det som känns etiskt korrekt för oss och vi är båda väldigt miljömedvetna och försöker leva hållbart. Finns det kött hemma som P ska laga så gör jag lite till Alva också. Sen får hon paltbröd (innehåller grisblod) i sin gröt varje dag, inte bara för järnets skull, det finns bra vego alternativ till det, men för att hon ska få i sig b12 (eftersom ”vi” äter kött så sällan) hon får även leverpastej på sin smörgås ibland. 
 
 
Vad är viktigt för mig i val av babymat?
Jag väljer bara ekologiskt till Alva och så rena råvaror som möjligt. Alltså 100% naturligt inga tillsatser el halvfabrikat. Med vissa undantag vad gäller halvfabrikat. Hon får tex korv ibland, men försöker även där isåfall välja bra kvalité med hög kötthalt, el vegokorv på bara äggvita och äggprotein. Tillagar maten genom att koka el fräsa lätt och tillsätter alltid rapsolja och ibland också osaltat smör. (Barn har större fett behov än vuxna.) Jag kryddar alltid hennes mat, dock inte med salt eftersom småbarn inte ska ha salt (dom kan inte reglera salthalten i kroppen vilket alltså skulle kunna leda till saltförgiftning). Kryddor är bra och har många välgörande egenskaper, persilja är tex väldigt rikt på järn och basilika innehåller magnesium och är dessutom bra för tarmen. Och något som jag tycker är viktigt när man lagar egen barnmat, smaka! När jag lagar hennes barnpuré tänker jag att hennes smak inte skiljer sig speciellt från min egen, småbarn har bara känsligare smaklökar. Så jag kryddar som sagt med allt utom salt, och så smakar jag alltid av hennes puré. Om jag tycker att det smakar milt, osaltat men gott, då vet jag att jag hittat rätt och Alva kommer troligen tycka att det är gott! 
 
Ett motiverande tips för den som är osäker?
Mitt bästa tips är nog - tänk enkelt. Som sagt, ta av det du själv normalt äter, du ska ändå laga mat till dig själv och din bebis blir familjär med din mat. Våga smaka! Och tänk ”rena” smaker. Om du tex. ska äta lax, potatis och bea-sås, klipp av snuttarna på laxen till barnpuré, koka och mosa med kokt potatis. Bea? Vad smakar egentligen bea? Smör och dragon! Blanda smör och dragon i barnpurén och smaka ska du få se. Voilà! 4 ingredienser och smakar super till din bebis! (Glöm såklart inte mixa i nån grönsak, typ sparris el broccoli). Men där har du tänket!