MOM-SHAMING

Kommentera

Nu kommer ett inlägg som jag önskade jag inte behövde skriva, om nått jag tycker är så tragiskt att vi ens ska behöva ha ett ord för. Men det är en av anledningarna till att jag startade min blogg, och tyvärr är detta så vanligt att vi behöver röster som pratar om det, det är dags att sätta stopp för det här, det är verkligen på tiden för STOP MOM-SHAMING! 

 

Mom-shaming begreppet har figurerat på sociala media ett tag men det känns som att det fick ett nytt uppsving här i Sverige sedan Ebba Busch använde begreppet i veckans val-debatt. Mom-shaming är alla dessa åsikter om hur jag och du ska vara som mamma, vad vi ska göra, inte göra, hur vi ska göra etc. Mom-shaming är det vi sysslar med när vi kvinnor trycker ner istället för lyfter och stöttar varandra. Mom-shaming är när vi ifrågasätter andra mammors val på ett negativt eller nedlåtande sätt. Sluta med det! 

 

Jag gillar debatter, jag håller mig gärna updated och jag talar gärna ut högt och diskuterar mina åsikter och värderingar. Men aldrig har jag sett sån åsikts-storm som när jag skulle bli mamma. När mina vanliga debatt och informations forums böts ut mot mamma forums upptäckte jag snabbt hur sjukt mycket åsikter det finns om att vara mamma, och inte alltid på ett positivt sätt. 

 

Me-too rörelsen har uppmärksammat mäns beteende och förhållande till kvinnor men, hallå, är vi nå bättre mot oss själva då!? Kan vi inte bara sluta med alla otrevliga, spydiga eller nedvärderande kommentarer och bara börja behandla varandra med kärlek istället?

 

OCH!- Sluta shame'a oss själva. Vi lägger alldeles för mycket krav och shaming på oss själva, jag gör det iaf. Jag har hela tiden en föreställning om hur jag vill vara som mamma och om hur min och Lillans första tid tillsammans ska vara, sen blir jag sjukt ledsen och besviken när det inte blir så och känner mig som en dålig mamma. Det kan handla om saker som att jag ville amma länge men min mjölk "tog slut" redan när Lillan bara var 3 mån eller att jag vill samsova och ha henne på mig men hon vill bara vara nära sålänge hon är vaken och man är uppe och går.

 

P påminner mig dock om något som är viktigt och sant och jag (som många andra) behöver bli bättre på att komma ihåg det: "Du är världens bästa mamma för just ditt barn."

LOVE