1 ÅR SENARE! MAMMAKROPPEN DÅ OCH NU

Kommentera
(null)

(null)

Men hur stor var inte jag för bara 1 år sen!? Och nu! 1 år senare! Lite "mamma-mage" kvar men mitt ärr har läkt så fint! 

Kroppen är heeelt fantastisk och den förtjänar verkligen ett eget inlägg. Tänk vad den har gått igenom det senaste dryga året. Genom graviditet, förlossning, återhämtning, och tillbaka till sitt normala igen.  

Alltså det känns så galet när jag tittar på dom här bilderna och ser hur stor jag var! Men faktiskt så gick jag egentligen inte upp nånting i "egen" vikt under min graviditet. Efter 9 mån landade jag på +10kg och det är vad en normal graviditet väger i sig, räknat på bebis 3kg, moderkaka 1kg, extra blod- och vatten volym hos mamman etc. Man säger att allt det brukar väga mellan 10-15 kg. Det där är ju sånt som försvinner naturligt i samband med förlossningen. Därför gick det fort för mig att bli av med mina "mamma-kilon". På 8 veckors kontrollen hade jag gått ner 11kg (alltså mina 10kg + 1 bonus kg) Så att komma tillbaka till min vikt var inga problem.

Jag gjorde som ni vet akut kejsarsnitt. Den värsta tiden var återhämtningen efter snittet. Jag var väldigt klen första veckorna. Så glad att jag hade P hemma, hade verkligen inte klarat det utan honom! Det tog ett par veckor innan jag ens kunde ta mig ur sängen själv. Första tiden var mycket frustration, så himla bökigt att inte kunna röra sig som man vill när man precis fått en liten som ska ammas dygnet runt, blöjbyten och allt som det innebär att ha en nyfödd.  Till en början  fick  P  hjälpa mig och lägga Alva vid bröstet varje gång jag skulle amma, jag kunde knappt byta ställning där jag låg och kunde inte aktivera magen alls. Jag bokstavligen rullade ur sängen när jag skulle nånstans (vilken syn va, ha ha!) 

Jag hade väldigt ont i operationssåret ganska länge, och det var så obehagligt och stramt där dom hade sytt. Men jag hade även helt tappat muskulaturen, hade inget stöd kvar alls i mage och rygg. Första dagarna var jag som ett S, en gående spagetti. Superläskigt! Gillade verkligen inte den känslan att vara så ostabil i kroppen. Samtidigt är det så fascinerande hur fort man återhämtar sig! Från att vara såå klen och känna sig så obekväm i kroppen till att helt plötsligt börja märka sånna enorma framsteg varje dag! När kroppen väl satte igång att läka och bygger upp styrkan igen så gick det superfort. 2 veckor efter förlossning började jag att försiktigt träna upp min djupa magmuskulatur och knipet. Efter 8 veckors kontrollen började jag med lättare styrketräning och powerwalks. 4 månader efter förlossning kände jag mig tillräckligt stabil för första löprundan och strax därefter kändes min magdelning ok och jag var tillbaka på gymmet.
(null)
5 veckor mellan bilderna
v37 >< 3v

Idag känns kroppen helt normal igen och har gjort det sen några månader tillbaka. Den där runda spänstiga rumpan, och bysten, är ju dock ett minne blott. Lite mer deg lite mindre fyllning nu om man säger så (ha ha) men vem hade inte räknat med det!? Lite strech-marks (inte alls farligt faktiskt, tror det mycket beror på min fantastiska mamma-olja jag använt) och huden runt magen är inte lika tajt som innan ("mamma-mage") men jag är bara så stolt och fascinerad över min kropp. Så tacksam över vad den har åstadkommit! Och som sagt, med tanke på hur kroppen såg ut för 1 år sen... känner bara wow.