GRAVID VECKA 27-28

Kommentera
(null)

Vecka 27

(null)

Vecka 28

Vikt: +8kg

’Kakan’ är nu lika stor som en aburgin, ungefär 35cm lång och väger ca 1kg! 

Märks att det är en tillväxt period igen, för det spänner, värker och drar överallt! Kakan ligger högt upp och magen känns så ivägen, svårt att få ordentligt med luft när det känns som att han ligger och trycker på lungorna typ. Men minns att det här var dom jobbigaste veckorna med Alva (okej, om vi bortser från V5-12 när jag kräktes närsom på dygnet, och v35-38 när jag hade sammandragningar och förvärkar varje natt, men ändå). Vecka 27-31 var jobbiga för då låg A så högt i magen och tryckte överallt, och jag var faktiskt som störst om magen med A i vecka 30-31 innan hon vände på sig och fixerade huvudet ner i bäckengången i vecka 32. Då sjönk liksom hela magen ihop lite. Minns att det blev sån lättnads känsla för det blev genast mycket lättare att andas, äta och röra sig. Halsbrännan blev lite bättre då också.

Fått sån klåda på huden, det kliar överallt, mest på mage, bröst och lår. Förra graviditeten fick jag också klåda runt dom här veckorna, som senare visade sig bero på min lever som inte mådde bra. Därför kommer jag be min barnmorska om ett leverprov på nästa kontroll. Vill tillägga att klåda under graviditet är jätte vanligt! Och oftast beror det bara på hormonerna och spänd hud, MEN i ovanliga fall kan alltså klåda (som inte försvinner med återfuktande) vara ett symptom på en leverinflammation och då är det jätteviktigt att det upptäcks och övervakas kontinuerligt under resten av graviditeten eftersom du inte får ta några mediciner mot det under tiden du är gravid. Om levervärdet blir så dåligt att det blir en risk för mammans liv och hälsa måste dom plocka ut barnet för att kunna behandla mamman. Så ja, inte för att skrämma nån, men ta alltid symtom på allvar och gå alltid på dina kontroller! 

Nästa vecka, vecka 29, är det dags för nästa rutinkontroll hos BM, ska bli så spännande:) och då går jag in i sista trimestern!!!